Prijzen in China

Wil je in China vragen hoe duur iets is, dan kan dat met 多少钱 (duōshǎo qián). Letterlijk betekent dit: “hoeveel geld?”. Het is natuurlijk ook handig als je het antwoord van de verkoper begrijpt. In deze post leer je hoe je een prijs aangeeft in het Chinees.

Beschrijven hoe duur iets is: hele bedragen

Als je naar de prijs vraagt, dan is de kans groot dat de verkoper een getal noemt, gevolgd door 块 (kuài). Bijvoorbeeld: 三块 (sān kuài), 3 Chinese Yuan (¥3,-).

In plaats van 块 (kuài) kan de verkoper ook het woord 元 (yuán) gebruiken, bijvoorbeeld 三元 (sān yuán), 3 Chinese Yuan. Dit is iets formeler.

Onafgeronde bedragen

Het kan ook dat de verkoper een onafgerond bedrag noemt, bijvoorbeeld 3 Yuan en 10 cent (¥3,10). De 10 cent geef je aan met 一毛 (yī máo). 毛 betekent dus “10 cent”, of een “dubbeltje”. Het volledige bedrag (¥3,10) is dus 三块一毛 (sān kuài yī máo).

In plaats van 毛 (máo) kan je ook 角 (jiǎo) gebruiken, dat is weer de formelere variant. Normaal gesproken gebruik je dat ook in combinatie met 元 (yuán). De formelere variant van ¥3,10 is dus 三元一角 (sān yuán yī jiǎo).